18 Άνω
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το 18 Άνω είναι η Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών - Τοξικομανών 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1969 έως το 1995 όπου χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητα τμήματα Αλκοολικών και Τοξικομανών τα οποία βρίσκονται πλέον σε ξεχωριστά κτίρια μέσα στο νοσοκομείο.
Φιλοσοφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 18 Άνω είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους χρήστες ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλο που εκφράζουν την θέληση τους για ένταξης σ' αυτό. Η φιλοσοφία του 18 Άνω είναι η αντιμετώπιση του κάθε χρήστη σαν ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση, έτσι το πλαίσιο αποκτά ανθρωποκεντρικότητα ξεχωρίζοντας τις ανάγκες του κάθε ατόμου χωρίς όμως να αποκλίνει από τις αξίες τις ισότητας, των ορίων που θέτει και της υποχρεωτικής συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες της θεραπευτικής διαδικασίας από όλους ανεξαρτήτως.
Παροχή βοήθειας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κύρια μορφή θεραπείας αποτελεί η ψυχολογική απεξάρτηση του ατόμου μέσω συνεδρίων ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας από εξειδικευμένο προσωπικό.
Χωρίζεται σε 3 φάσεις: η φάση της ευαισθητοποίηση, της ψυχολογική απεξάρτηση και της κοινωνικής επανένταξης.
Ευαισθητοποίηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Είναι η πρώτη επαφή του χρήστη στα κέντρα ενημέρωσης του προγράμματος όπου πραγματοποιείται η πλήρης ενημέρωση του ενδιαφερόμενου προς ένταξη στο πρόγραμμα. Συμμετοχή έως ένα σημείο έχει και η οικογένεια του. Η φάση αυτή περιλαμβάνει την εμψύχωση, την ευαισθητοποίηση και σε συνέχεια την ένταξή του ατόμου σε κλειστή δομή απεξάρτησης. Ανοικτές δομές υπάρχουν επίσης για άτομα στα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκλεισμού.
Ψυχολογική απεξάρτηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο χρήστης αποκτά την ευκαιρία να αποκοπεί από κάθε είδους εξωτερικής επιρροής και να επικεντρωθεί στον εαυτό του σε διάστημα 7 μηνών όπου πέραν της ψυχοθεραπείας εμπλέκεται σε πληθώρα θεραπευτικών δραστηριοτήτων όπως δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία, κοινωνικός προβληματισμός, δημιουργικές ομάδες καλλιτεχνικής φύσης όπως πηλός, εικαστική δημιουργία, κατασκευή κοσμημάτων, καθώς και φυσική αγωγή, μαγειρική. Όλα στο πλαίσιο συνεργασίας και διαδραστικότητας με άλλους συνθεραπευόμενους.
Κοινωνική επανένταξη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Είναι η τελική φάση του προγράμματος κατά την διάρκεια του οποίου ο θεραπευόμενος επανεντάσσεται αργά και σταθερά στην κοινωνία εξερχόμενος των κλειστών δομών και ακολουθώντας όλες τις παραπάνω δραστηριότητες για διάρκεια ενός έτους. Παράλληλα στην πράξη πλέον εφαρμόζει όλα όσα αποκόμισε και έχτισε έχοντας την στήριξη και την παρακολούθηση του προσωπικού μέχρι περάτωσης του προγράμματος.